Dünya
İsrail gazı 2019’da Türkiye’ye ihraç edilebilir
Follow @dusuncemektebi2
İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, İsrail gazının Türkiye’ye en erken 3 yılda gelebileceğini söyledi
Ä°srail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Türkiye ve Ä°srail arasında imzalanan mutabakat zaptının ardından Hürriyet’e verdiÄŸi özel demeçte, Ä°srail gazı konusunda merak edilenleri anlattı.
Ä°srail karasularında keÅŸfedilen doÄŸalgazın, yeni bir doÄŸalgaz boru hattı inÅŸa edilerek, Türkiye’ye ihraç edilmesi konusunda “Ä°srail büyük olasılıkla Türkiye’ye gaz ihraç edecektir. Hatta gelecekte Türkiye üzerinden Avrupa’ya gaz ihraç edebiliriz. EÄŸer bir anlaÅŸma saÄŸlanırsa bu iki tarafın özel ÅŸirketleri arasında olacak. Ancak iki ülkenin böyle bir anlaÅŸmaya bir çeÅŸit rıza göstermesi ve Akdeniz’deki Ä°srail münhasır ekonomik alanından Türkiye’ye yeni bir boru hattı inÅŸasına onay vermesi lazım” dedi.
BUGÃœNKÃœNDEN 6 KAT FAZLA
Türkiye ve Ä°srail arasında normalleÅŸme sürecinin baÅŸlaması için varılan anlaÅŸmayla Ä°srail doÄŸalgazının Akdeniz üzerinden 500-550 kilometrelik yeni boru hattıyla Türkiye’ye, hatta ileride Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasının yolu açılabilir.
Ä°srail’in bugün 350 milyar metreküp (bcm) doÄŸalgaz ihraç edebileceÄŸini söyleyen Steinitz, bunun için de öncelikli hedeflerin Türkiye, Mısır ve Ãœrdün olduÄŸunu kaydetti. Ancak geçen yıl bir Fransız firmasına Ä°srail karasularındaki potansiyel gaz rezervini ölçtürdüklerini anlatan Steinitz ÅŸunları söyledi:
“Onların raporlarına göre Ä°srail’de halen keÅŸfedilmeyi bekleyen 2 bin 200 milyar metreküp daha var. Ä°srail’de önümüzdeki dönemde yeni uluslararası ÅŸirketlerin arama faaliyetlerine baÅŸlaması ile belki birkaç yıl içinde 300-400 bcm deÄŸil, 2 bin 500 bcm’e kadar gaz ihraç edebiliriz. Bu oldukça fazla bir miktar. Önümüzdeki birkaç yılda ÅŸu ana kadar keÅŸfettiÄŸimizden çok daha fazla gaz bulabiliriz. Tabii sadece bir tahmin fakat gerçekleÅŸirse, Ä°srail’in ihraç edecek çok fazla gazı olacak. Bu Türkiye, hatta bölge için bile fazla. Böyle bir ÅŸey olursa, Ä°srail Batı Avrupa’ya da doÄŸalgaz ihraç edebilir. Bu durumda Ä°srail, doÄŸalgazını Türkiye üzerinden TANAP boru hattından Avrupa’ya ihraç edebilir. Bu hem Türkiye, hem Ä°srail için iyi olur” dedi.
EN Ä°YÄ° SENARYODA 3 YILDA GELÄ°R
Ä°srail’den Türkiye’ye uzanacak boru hattını Türk ÅŸirketlerin inÅŸa etmesi bekleniyor. Projenin maliyetini sorduÄŸumuz Steinitz, “Tahminimiz 2 milyar dolar veya biraz altı” yanıtını verdi. Steinitz, “Her ÅŸey sorunsuz ilerlerse, ilk gaz ne zaman gelebilir” ÅŸeklindeki soruyu ise şöyle yanıtladı: “Proje finansmanını hükümetlerin deÄŸil, iki tarafın özel sektör ÅŸirketlerinin gerçekleÅŸtireceÄŸini sanıyorum. Hükümetlerin projeye onay vermesi gerekiyor. Teknik olarak, eÄŸer her ÅŸey yolunda giderse Leviathan yatağından Ä°srail gazı 2019’da Türkiye’ye ihraç edilebilir. En iyi senaryoda yaklaşık 3 yıldan bahsedebiliriz. Tabii duruma baÄŸlı olarak daha uzun sürebilir.”
Ä°KÄ° AY ÖNCE BEYAZ SARAY’DA GÖRÜŞTÃœLER
Ä°srail ve Türkiye’nin vardığı mutabakatın önemine deÄŸinen Steinitz, “Türkiye-Ä°srail iliÅŸkilerinde normalleÅŸme iki ülke için de kazan-kazan (win-win) durumu. Türkiye için de, Ä°srail için de iyi. Ãœlkelerimiz ve halklarımız bu çok önemli anlaÅŸmayı desteklemeli ve onaylamalı. Ä°ki ay önce Beyaz Saray’daki nükleer güvenlik zirvesi esnasında kısa da olsa CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile görüşme imkânımız oldu. Ve mutabakatın önemi hakkında konuÅŸtuk. Birçok ortak çıkarımız var, Suriye’nin bir Ä°ran askeri üssüne dönüşmesini engellemek, genel olarak OrtadoÄŸu’da ve bilhassa ülkelerimizde terörizmi önlemek gibi. Ayrıca ekonomik çıkarlarımız da var, doÄŸalgaz konusunu da içeriyor” dedi.
Ä°SRAÄ°L’Ä°N ÖNÃœNDE 3 SEÇENEK VAR
Ä°srail’in Avrupa’ya gaz ihraç etmek için üç seçeneÄŸi olduÄŸunu dile getiren Steinitz, bunları özetle şöyle anlattı:
1) Mısır’da sıvılaÅŸtırılmış doÄŸalgaz (LNG) terminallerine Ä°srail’den gidecek gazı sıvılaÅŸtırmak ve gemilerle Avrupa’ya ihraç etmek. Fakat bu pahalı bir olasılık ve paranın bir kısmı sıvılaÅŸtırma iÅŸlemine gidiyor.
2) Ä°srail karasularından Kıbrıs’a, buradan Yunanistan’a uzanacak uzun bir denizaltı boru hattı inÅŸa etmek. Bu da bir olasılık fakat bu çok büyük bir proje ve çok daha uzun süre alır. Denizin altından geçecek böyle bir boru hattını inÅŸa etmek 5 ila 8 yıl sürebilir ve oldukça pahalı olur.
3) Avrupa’ya Türkiye üzerinden gaz ihraç etmek. Burada da iki ihtimal var: Biri Ä°srail gazının Türkiye’ye gelmesi. DiÄŸer ihtimal, eÄŸer ülkeler anlaÅŸabilirse, Ä°srail ve DoÄŸu Akdeniz havzasındaki diÄŸer gazların da Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması. BuÄ°stanbul’un uluslararası bir enerji merkezine (HUB) dönüşme hedefine yardımcı olabilir.
TÃœRKÄ°YE ORTADOÄžU’DAKÄ° EN GÜÇLÃœ ÃœLKELERDEN
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve Ä°srail BaÅŸbakanı Netanyahu’nun ülkeleri ve halkları için gerçek bir baÅŸarı saÄŸladıklarını dile getiren Ä°srail Enerji Bakanı, “Ben bu anlaÅŸmanın 1 numaralı destekçisiydim ve tamamlanmasından büyük mutluluk duyuyorum. Türkiye bizim için çok önemli. Sadece Ä°srail doÄŸalgazı için bir pazar olarak deÄŸil, birçok baÅŸka nedenden dolayı. Türkiye OrtadoÄŸu’daki en önemli, en güçlü ve etkili ülkelerden biri. Ä°srail’in de kendine has özellikleri ve güçlü tarafları var. OrtadoÄŸu çok istikrarsız veson birkaç yılda çok tehlikeli bir hale geldi. Böyle zor bir dünya ve böyle tehlikeli bir OrtadoÄŸu varken, Ä°srail ve Türkiye’nin birbirleriyle konuÅŸabilmeleri, koordine edebilmeleri ve aralarındaki iliÅŸkiyi düzeltmelerinin çok önemli olduÄŸuna inanıyorum” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
KIBRIS KONUSUNA KARIÅžMAK Ä°STEMEM
Ä°srail gazının Türkiye’ye taşınması projesinde önümüzdeki dönemde Kıbrıs da gündemde olacak. Boru hattının Güney Kıbrıs’ın münhasır ekonomik alanından geçmesi gerektiÄŸi ifade ediliyor. Bu projenin Ada’da barış sürecini hızlandırma olasılığını sorduÄŸumuzda Steinitz, “Ben bu detaylara girmek istemiyorum ama sorunun çözülebileceÄŸini düşünüyorum. Yunanlar ve Kıbrıslılarla görüşmelerimizde, Ä°srail ve Türkiye’nin iliÅŸkilerini normalleÅŸtirmesi durumunda, iki ülkenin de böyle bir boru hattı inÅŸasını isteyebileceÄŸi ve bunun da Kıbrıs münhasır ekonomik bölgesinin bir bölümünden geçebileceÄŸi her zaman gündeme geldi. Bence bu engel aşılabilir. Belki gelecekte boru hattı Kıbrıs gazını da taşıyabilir” dedi. Bu konuda konuÅŸmaktan kaçınan Ä°srail Enerji Bakanı, buna Türk ve Kıbrıs hükümetlerinin karar vereceÄŸini vurgularken, “Ben bu konuya karışmak istemiyorum. Bu Türkiye ve Kıbrıs arasında bir konu” dedi.
Henüz yorum yapılmamış.